Wanneer is het zinvol om een huis in optie te nemen?

De koopoptie is een overeenkomst waarbij de verkoper zich ertoe verbindt zijn eigendom tegen een vaste prijs aan een koper te verkopen op voorwaarde dat deze laatste de koopoptie uitoefent door hem in kennis te stellen van zijn besluit het betrokken goed te kopen. Wanneer is het verstandig om een huis onder optie te zetten? Het antwoord in dit artikel! 

Wanneer is het zinvol om een huis in optie te nemen?

Wat is een call optie?

Een calloptie is een contract waarbij iemand (de koper) een som geld betaalt aan een andere persoon (de verkoper) in ruil voor de mogelijkheid om een actief te kopen tegen een vooraf bepaalde prijs, maar op een latere datum. De call-optie geeft de koper het recht, maar niet de plicht, het goed te kopen. Als de koper uiteindelijk besluit het onroerend goed niet te kopen, behoudt de verkoper het geld dat de koper voor de calloptie heeft betaald.

Wanneer heeft het zin om een huis onder optie te zetten?

Het kan in verschillende situaties zinvol zijn om een woning in optie te nemen. Ten eerste, als u een huis bezit en het te koop wilt zetten maar geen haast hebt, kunt u het huis onder optie zetten om de potentiële koper de kans te geven het op een later tijdstip te kopen. Dit kan bijzonder nuttig zijn als de koper tijd nodig heeft om de nodige fondsen te verzamelen om een hypotheek te nemen om het huis te kopen.

Wilt u een huis kopen in West-Vlaanderen ? Ontdek alle woningen te koop in deze regio!

Bovendien kan het zetten van een optie op een woning een goed idee zijn als u op zoek bent naar een huis en er zeker van wilt zijn dat u het tegen een vooraf bepaalde prijs kunt kopen, zelfs als de vastgoedprijzen stijgen. Het geeft u namelijk de mogelijkheid om het huis tegen een vaste prijs te kopen. Zelfs als de prijzen stijgen tussen het moment dat u de koopoptie tekent en het moment dat u uiteindelijk besluit het huis te kopen.

Te overwegen risico’s 

Er zijn echter enkele risico’s verbonden aan de koopoptie. U moet een bedrag betalen in ruil voor de koopoptie, die u uiteindelijk verliest als u besluit het huis niet te kopen. Ook als de vastgoedprijzen dalen tussen het moment dat u de koopoptie tekent en het moment dat u besluit het huis te kopen, kunt u uiteindelijk meer betalen voor het huis dan het eigenlijk waard is op de markt.