Vaste of variabele rente : wat kiest u voor uw hypotheek ?

De terugbetaling van een vastgoedlening hangt sterk af van de rentevoet die erop wordt toegepast. En er zijn verschillende soorten tarieven. Vaste of variabele rente : wat moet u kiezen voor uw hypotheek ? We zullen je wat antwoorden geven.

Vaste of variabele rente : wat kiest u voor uw hypotheek ?

Een vaste rentevoet voor uw hypotheek kiezen

Een vaste rente is een type hypotheekrente die hetzelfde blijft voor de duur van uw lening. Dit betekent dat u een vooraf vastgestelde maandelijkse betaling heeft die hetzelfde blijft tot het einde van uw aflossing. Daarom is het de meest populaire optie voor leners. Aan deze veiligheid hangt echter een prijskaartje. Een hypotheek met vaste rente is altijd duurder dan een hypotheek met variabele rente. Om dit tarief vast te stellen, wordt rekening gehouden met verschillende elementen, zoals het bedrag en de looptijd van de lening en uw persoonlijke en financiële situatie.  

Bent u nog op zoek naar een woning in West-VLaanderen ? Ontdek al het woningaanbod te koop en te huur in deze regio ! 

Een variabele rentevoet voor uw hypotheek kiezen 

Net als de vaste rentevoet wordt de variabele rentevoet bepaald aan de hand van het geleende bedrag, de looptijd van het krediet en uw financiële situatie. Zoals de naam al aangeeft, kan de variabele rente echter op contractueel overeengekomen tijdstippen worden gewijzigd. In België kunt u kiezen uit de volgende formules : 

  • Jaarlijks variabele rente (1/1/1)
  • Variabele rente om de 3 jaar (3/3/3)
  • Variabele rente om de 5 jaar (5/5/5)

Daarnaast zijn ook verschillende semi-variabele tariefoplossingen mogelijk, zoals een tarief dat gedurende 10 jaar vast blijft en vervolgens om de 5 jaar kan worden herzien (10/5/5).  

Zodra met uw kredietverstrekker een variabele rentevoet en periodiciteit voor uw hypotheek is overeengekomen, kan de rentevoet variëren volgens de referentie-index in uw contract. 

Goed om weten : de referentie-indexen worden berekend door het Federaal Agentschap van de Schuld, dat ze op zijn website publiceert

Met deze formule kunt u dus profiteren van een rentedaling. Als de rente echter weer stijgt, zal de rente van uw lening ook stijgen. De variabele rente brengt weliswaar meer risico met zich mee, maar wordt toch binnen de perken gehouden dankzij de vaststelling van een minimum- en een maximumschommeling van het referentiepercentage.

Let op ! De rente is niet het enige element waarmee rekening moet worden gehouden bij de berekening van de aflossing van uw hypothecaire lening. Er moet immers rekening worden gehouden met vele kosten in verband met de hypothecaire lening, zoals notariskosten, verzekeringskosten, dossierkosten of taxatiekosten.