Lenen tegen lage rente met een sociale lening

Wilt u geld lenen om een woning te kopen, te bouwen of te renoveren Onder bepaalde voorwaarden kunt u genieten van een sociale lening die door uw Gewest wordt verdeeld. Ontdek in dit artikel hoe u tegen een voordelige rentevoet kunt lenen met een sociale lening !

Lenen tegen lage rente met een sociale lening

Wat is een sociaal krediet ?

Een sociaal krediet is een lening die door de staat tegen een voordelig tarief wordt verstrekt. Het is bestemd voor de aankoop, bouw of renovatie van een woning en werd ingevoerd om de toegang tot onroerend goed te vergemakkelijken voor mensen met een laag inkomen. Bovendien werden bepaalde maatregelen met betrekking tot een sociale lening ingevoerd om energierenovaties en dus de energieprestaties van vastgoed in België aan te moedigen.

Hoe leent u tegen een lage rente met een sociale hypotheek ?

In België zijn verschillende sociale hypotheken met lage rente beschikbaar, afhankelijk van uw Regio :

De sociale hypothecaire lening van het Waals Gewest

Als u een eerste koper bent en onder andere aan de inkomensvoorwaarden voldoet, kunt u het Accesspack aanvragen, het sociale hypothecaire krediet van het Waalse Gewest. Afhankelijk van uw inkomen krijgt u een vaste rentevoet tussen 1,3% en 2,5% aangeboden. Als u jonger bent dan 35 jaar, wordt deze rentevoet bovendien verminderd met 0,4% ten opzichte van de rentevoet die normaal voor uw inkomensniveau geldt.

Met Accesspack kunt u tot 100% van de waarde van het onroerend goed lenen, en soms zelfs 125%, over een periode van 5 tot 30 jaar.

Het sociaal hypothecair krediet van het Brussels Gewest

Het Brussels sociaal hypothecair krediet, ook voorbehouden voor starters, wordt aangeboden tegen een vaste rentevoet tussen 3 en 4,50%. Als u voldoet aan de inkomensvoorwaarden (op basis van uw gezinssituatie), kunt u profiteren van deze sociale lening tegen een rentevoet die eveneens wordt vastgesteld in functie van uw huishouden en uw inkomen.

In sommige gevallen kan het bedrag van dit krediet oplopen tot 120% van de waarde van het huis. Dit bedrag hangt echter af van uw terugbetalingsvermogen. Het moet worden terugbetaald over een periode van maximaal 30 jaar en voordat u 70 jaar wordt.

De sociale hypothecaire lening van het Vlaamse Gewest

Een Vlaamse sociale hypothecaire lening met een rentevoet tussen 1,6% en 2% is beschikbaar voor mensen met een laag inkomen die hun eerste woning willen kopen of bouwen. In tegenstelling tot andere sociale leningen in België wordt de rentevoet van deze lening uitsluitend berekend op basis van de terugbetalingsperiode, en niet op basis van uw persoonlijke situatie.

U kunt tot 100% van de waarde van de woning lenen op maximaal 30 jaar.

Hoe kan ik voordelig lenen met een sociale renovatie lening ?

De 3 Gewesten bieden ook sociale renovatie leningen aan tegen 0% om mensen aan te moedigen de energieprestaties van hun woning te verbeteren :

De sociale renovatie lening van het Waals Gewest

In Wallonië kunt u onder bepaalde voorwaarden genieten van het Renopack, een lening van 0% voor uw ecologische renovatiewerken.

De sociale renovatie lening van het Brussels Gewest

In Brussel kunt u met de lening EcoReno elk type werk financieren tegen een voordelige rentevoet tussen 0 en 1%. De hoogte van uw inkomen bepaalt of u in aanmerking komt voor een lening EcoReno en tegen welk tarief.

De sociale renovatie lening van het Vlaams Gewest

In Vlaanderen wordt de Energielening verstrekt tegen een tarief van 0% op voorwaarde dat u zich ertoe verbindt de energieprestaties van uw woning binnen de 5 jaar te verbeteren. Indien nodig worden er intresten aangerekend.