Kan je in België op een feestmuur bouwen?

In België is bouwen op een steunmuur mogelijk, maar met bepaalde regels en beperkingen. Kan je in België op een feestmuur bouwen? Het antwoord in dit artikel!

Kan je in België op een feestmuur bouwen?

Een gemeenschappelijk akkoord 

Allereerst is het belangrijk te preciseren dat een feestmuur een muur is die twee naburige eigendommen scheidt en die aan beide eigenaren gezamenlijk toebehoort. Daarom moet elke constructie op deze muur worden goedgekeurd door beide eigenaars en in overeenstemming zijn met de stedenbouwkundige voorschriften die gelden in de gemeente waar de feestmuur zich bevindt.

Bouwvergunning

Voor het bouwen op een steunmuur moet een bouwvergunning worden aangevraagd bij de gemeente. Deze aanvraag moet vergezeld gaan van een terreinplan, een inrichtingsplan en een doorsnedeplan van het bouwproject. De gemeente gaat na of het project in overeenstemming is met de geldende stedenbouwkundige voorschriften en brengt u op de hoogte van haar beslissing.

Het is belangrijk op te merken dat de bouw van een tussenmuur kan worden beperkt door de hoogte van het gebouw en de afstand tot de grens van het naburige pand. In het algemeen wordt aanbevolen een architect of stedenbouwkundige te raadplegen alvorens met een bouwproject te beginnen, om er zeker van te zijn dat het project in overeenstemming is met de geldende regels en om het risico van geschillen met de buren te verminderen.

Mag je in België op een feestmuur bouwen? 

Kortom, in België is bouwen op een tussenmuur mogelijk, maar het moet door beide eigenaren worden goedgekeurd en voldoen aan de geldende bouwvoorschriften. Het is raadzaam om een deskundige te raadplegen voordat u aan een bouwproject begint, om er zeker van te zijn dat het voldoet aan de geldende regels.

Bekijk alle beschikbare koopwoningen in West-VLaanderen !