Een hypotheek krijgen met laag inkomen

Hebt u een laag inkomen en hebt u financiering nodig voor uw vastgoedproject? Ontdek via ImmoWVL.be hoe u een hypotheek kan krijgen met laag inkomen in 2023.

Een hypotheek krijgen met laag inkomen

Hoe een hypotheek krijgen met laag inkomen in 2023 ?

Stijgende marktprijzen in combinatie met strengere leningsvoorwaarden kunnen het soms moeilijk maken om een hypotheek te krijgen als je een laag inkomen hebt. Om uw kansen op de benodigde financiering voor uw project te maximaliseren, is een sterke aanvraag essentieel. Bovendien kunt u onder bepaalde voorwaarden in aanmerking komen voor een 100% hypotheek of een regionale sociale hypotheek.

Bereken uw leencapaciteit

Het bepalen van uw leencapaciteit is de eerste stap die u moet zetten voordat u een hypotheek aanvraagt. Met deze berekening kunt u op basis van uw inkomsten en uitgaven vaststellen welk bedrag u kunt lenen zonder risico op een te hoge schuldenlast. Het is dus een belangrijke garantie. Het is een belangrijke garantie voor zowel u als de kredietverstrekkers, die zich willen beschermen tegen elk risico van wanbetaling. In het algemeen wordt aanbevolen dat niet meer dan 1⁄3 van uw inkomen naar de terugbetaling van uw krediet gaat. Als het bedrag dat voor uw lening wordt gevraagd uw maandelijkse kredietbetalingen hoger maakt dan deze verhouding, zullen uw kansen om een financiering te krijgen sterk afnemen.

Een solide dossier voorleggen

Hoewel de voorwaarden voor de toekenning van een hypotheek streng zijn, zal de uiteindelijke beslissing van de kredietgever ook grotendeels afhangen van uw persoonlijke situatie. Daarom moet u bij de voorbereiding van uw aanvraag vooral de nadruk leggen op de volgende elementen :

  • Uw inkomen : uw maandelijkse inkomen is het eerste wat u in uw aanvraag moet benadrukken. Uw inkomen: uw maandelijkse inkomen is het eerste wat u in uw aanvraag moet benadrukken. Want ook al is het laag, het kunnen aantonen van een regelmatig inkomen is voor de kredietverstrekker een teken van betrouwbaarheid.
  • Goed beheer van uw financiën : zorg ervoor dat u de kredietverstrekker kunt aantonen dat u geen betalingsachterstanden of debetstanden op uw bankrekening heeft. Dit is een extra bewijs van betrouwbaarheid.

Een 100% hypotheek aanvragen

Sinds 2020 moet het maximumbedrag van een hypothecaire lening 90% van de waarde van de woning bedragen. Met andere woorden, om voor een dergelijke financiering in aanmerking te komen, moet u normaal gezien een eigen inbreng van minstens 10% kunnen leveren. De Nationale Bank van België heeft echter toegestaan dat banken aan 35% van hun starters een hypotheek van 100% verstrekken. Wilt u uw eerste huis kopen, dan kunt u uw kansen op een 100% hypotheek vergroten door :

  • Ouders of familieleden te vragen garant te staan,
  • Gebruik te maken van concurrentie tussen banken,
  • Het presenteren van een solide dossier,
  • Uw vermogen te vergroten, indien mogelijk.

Profiteren van de sociale hypothecaire lening van het Waals Gewest

Tot slot biedt het Waals Gewest een sociaal hypothecair krediet waarmee u tot 100% van de waarde van een woning kunt lenen tegen een gunstige rentevoet van 1,3% tot 2,5%. Dit is het Accesspack. Deze lening is echter uitsluitend bestemd voor de aankoop, bouw of renovatie van een eerste woning. Het is ook onderworpen aan inkomensvoorwaarden. Om in aanmerking te komen mag uw gezinsinkomen niet hoger zijn dan 65.000 euro. Bovendien mag de waarde van het onroerend goed niet hoger zijn dan 260.000 euro.